Categorieën
Persoonlijke verhalen

Krista – Sepsis na streptokokkeninfectie

Een pakkende getuigenis rond sepsis van Krista Bracke:

Categorieën
Algemeen

Nationaal Sepsisplan voor België: brief aan minister Vandenbroucke

Deze week werd een open brief van medische experten en gesteund door Sepsibel, verstuurd naar minister Vandenbroucke. Deze brief wil sepsis onder de aandacht brengen met als doel een vroegtijdige herkenning en behandeling. Sepsis is nog te weinig bekend als medische urgentie bij zorgpersoneel en brede publiek. Indien deze onstekingsreactie op een infectie niet tijdig wordt gedetecteerd en behandeld, kan het leiden tot orgaanfalen en overlijden. Bovendien worden veel patiënten geconfronteerd met blijvende gevolgen na een sepsis.

Sepsibel, (para)medici en enkele politici hopen dat deze open brief de minister aanzet om hier werk van de te maken.

🗞️ opiniestuk Artsenkrant (+): https://www.artsenkrant.com/actueel/open-brief-nationaal-sepsis-plan-belgie/article-opinion-64245.html

🗞️ opiniestuk De Specialist: https://www.despecialist.eu/nl/opinies/nationaal-sepsisplan-voor-belgie-brief-aan-minister-vandenbroucke.html

Categorieën
Algemeen

Nieuwe studie bewijst dat 3 op 4 patiënten nog lang na het doormaken van een sepsis klachten hebben

De European Sepsis Alliance roept op voor meer aandacht voor het post sepsis syndroom:
https://www.europeansepsisalliance.org/news/2021/12/1/new-study-reveals-burden-of-post-sepsis-morbidity-higher-than-previously-thought-esa-calls-for-increased-focus-on-post-sepsis-syndrome


Ook de medische wereld schaart zicht achter een Nationaal Sepsis Plan. Zie de video van Prof Dr Malbrain:

Categorieën
Persoonlijke verhalen

Michael – Sepsis na een chirurgische ingreep

Ik ben Michael (73 jaar) en gepensioneerd na een internationale carrière bij een groot accountancy bedrijf. Tegenwoordig ben ik nog betrokken bij een NGO en de ESA (European Sepsis Alliance).
Begin 2016 moest ik een ingreep ondergaan om de rest van mijn colon te verwijderen waarvan het eerste gedeelte chirurgisch werd verwijderd in 1990 naar aanleiding van colon kanker. Aangezien de professor die de eerste operatie en verdere opvolging had uitgevoerd ondertussen met pensioen was, werd ik geopereerd door zijn opvolger.

Na de operatie kreeg ik koorts en mijn bloeddruk was verlaagd. Mijn vrouw stelde zich vragen bij de trage respons in afwezigheid van de professor die zich in het buitenland bevond, en besloot de professor te contacteren die de  eerste operatie had uitgevoerd in 2016 en die ook een goede vriend was geworden. Ondertussen was ik al in septische shock en coma. Onze vriend deed de verdere opvolging van de behandeling, wat inhield dat ik een 2e operatie moest ondergaan en een permanent ileostoma werd aangelegd. Gedurende de 3 weken op intensive care had ik een CVA en twee keer een hartstilstand alvorens mijn toestand stabiliseerde. Na 2 maanden werk ik overgebracht naar een gespecialiseerd revalidatie centrum, Inkendaal. Ik was bijna volledig immobiel en werd ook officieel invalide verklaard wegens een ileostoma, halfzijdig blind, verstoord evenwicht, blijvende problemen met 1 vinger en tenen en geheugenverlies. Ik werd verder behandeld in Inkendaal tot januari 2017, eerst 4 maanden in opname en daarna 3 dagen per week poliklinisch.

Tegenwoordig, 4 jaar na mijn septische shock ben ik dermate hersteld dat ik regelmatig 500 m zwem en 10 km kan wandelen met Nordic sticks. Ik rij nog steeds 20000 km met de wagen per jaar en werk regelmatig tot 5 uur in onze tuin. Ik was gedwongen te stoppen als executive director van een NGO maar heb ondertussen weer wat taken op mij genomen. Mijn herstel is in grote mate te danken aan het excellente revalidatieprogramma van Inkendaal. Ik ben betrokken bij de “Patient and Family Support group” van de ESA. Omdat er in België geen nationale sepsis patiënten en overlevenden groep bestaat bracht Idelette Nutma van “Sepsis en daarna” in Nederland mij in contact met Hans Hellinckx van BD en Carine Nelissen ex-patiënte. Met hun hulp werd de Belgische sepsis patiënten groep Sepsibel opgericht.

Categorieën
Persoonlijke verhalen

Carine – Sepsis na niersteen operatie

Ik ben Carine (59 jaar) en werk als applicatie specialist bij een bedrijf in diagnostica (paramedisch). In mijn vrije tijd ontspan ik mij met: mijn 3 schatten van kleindochters, wandelen en fietsen. 5 jaar geleden belandde ik in een septische shock met ARDS na een operatieve ingreep om een niersteen te verwijderen.

Categorieën
Algemeen

Sepsis lotgenotendag “Sepsis en daarna” 19 september

Ook Belgische belangstellenden zijn welkom op de online Nederlandse sepsis lotgenoten dag van “Sepsis en daarna”.

https://www.sepsis-en-daarna.nl/sepsis-lotgenoten-dag-2020-2

Categorieën
Algemeen

Nieuwe website

Welkom op onze nieuwe website, zoals je kan zien zijn we nog druk bezig om deze in te richten.