Categorieën
Algemeen

Overhandiging nationaal sepsisplan

Een ambitieus nationaal sepsisplan wordt vandaag door een expertgroep overhandigd aan de Belgische minister van Volksgezondheid

Vorig jaar kwam er na een televisiereportage over sepsis de vraag voor een wetenschappelijk rapport omtrent een nationaal sepsisplan. Een groep experts heeft zes maanden lang hieraan gewerkt. De werkgroep bestond uit 62 deskundigen uit verschillende disciplines binnen de gezondheidszorg, waaronder artsen, verpleegkundigen, kinesisten en sepsisoverlevers.

De patiëntenorganisatie Sepsibel is zeer blij met het resultaat. Vier jaar lang hebben we hemel en aarde verzet om dingen in beweging te krijgen. 

Na de Pano reportage werden we door velen gecontacteerd. Het was opmerkelijk hoeveel slachtoffers worstelen met post sepsis gevolgen zoals concentratieproblemen, zenuwpijnen en geheugenverlies. ‘Eindelijk komt sepsis aan bod’, mailden ze, waarna ze vertelden over het onbegrip omtrent hun ernstige klachten. Zelfs vorige week praatten we met familieleden van twee overleden jonge slachtoffers. Hun verhaal raakt je tot in elke vezel. Het zorgt ervoor dat wij keihard blijven strijden voor bewustzijn rond sepsis. 

En nu is er dit langverwacht wetenschappelijk sepsisrapport. Het is een huzarenstuk, zeker gezien de snelheid waarmee het tot stand kwam en het groot aantal betrokken dokters, verpleegkundigen, experten, organisaties en sepsisoverlevers. De samenwerking was uitstekend. Er werd echt geluisterd. 

We zijn vooral opgelucht voor de erkenning van de aangekaarte pijnpunten. De aanpak van sepsis in ons land kan beter, was de conclusie van de Pano reportage. Dit blijkt eveneens uit de vele aanbevelingen in het rapport.  

Er blijft veel werk om deze aanbevelingen om te zetten in wetgeving en initiatieven. Op korte termijn zou het sepsis orgaan moeten worden opgericht, van waaruit de implementatie van het volledige plan wordt bewaakt. We hopen dat dit snel gebeurt, want elk uur telt. We zijn hoopvol voor de toekomst.