Categorieën
Algemeen

Onderzoek iVox: maar 1 op de 5 Belgen weet wat sepsis is

PERSBERICHT

Dringend nood aan brede sensibilisering om levens te redden 

  • 2 op de 3 Belgen hoorden nog nooit van sepsis 
  • Slechts 1 op de 5 Belgen weet dat sepsis een extreme reactie van het immuunsysteem op een infectie is
  • 70% van de Belgen geeft aan meer te willen weten over sepsis

Brussel, 13 september 2024 – Naar aanleiding van Wereld Sepsis Dag onthult patiëntenorganisatie Sepsibel de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door iVOX naar de kennis over sepsis in België. En die zijn alarmerend:  slechts 33% van de Belgen heeft ooit van sepsis gehoord en slechts 18% begrijpt wat de aandoening precies inhoudt. En dat terwijl sepsis, een extreme reactie van het immuunsysteem op een infectie, jaarlijks bijna 41.000 mensen in België treft, waarvan 7.675 sterven. Sepsibel roept daarom op tot onmiddellijke sensibilisering om het bewustzijn te vergroten en levens te redden.

Alarmerende cijfers

Uit het onderzoek blijkt dat 2 op de 3 Belgen nog nooit van sepsis gehoord hebben en dat slechts 1 op de 5 weet wat sepsis is: een extreme reactie van het immuunsysteem op een infectie. Een even groot percentage verwart sepsis met bloedvergiftiging, wat een verkeerde inschatting van de ernst van de aandoening veroorzaakt. Er zijn daarbij opvallende regionale verschillen: in Vlaanderen weet 24% wat sepsis is, tegenover 15% in Brussel en slechts 6% in Wallonië. 

Onvoldoende kennis kan levens kosten

Sepsis is levensbedreigend en kan zonder snelle behandeling leiden tot orgaanfalen, septische shock en de dood. Wereldwijd krijgen jaarlijks 48,9 miljoen mensen sepsis, waarvan 11 miljoen overlijden. In België treft sepsis jaarlijks bijna 41.000 mensen, waarvan 7.675 sterven.(1) Vroege herkenning en behandeling zijn cruciaal; elk uur zonder interventie verhoogt het risico op overlijden met 4% tot 8%.

Ilse Malfait, mede-oprichtster van Sepsibel en zelf een sepsisoverlever, beschrijft in haar boek Elk uur telt’ haar persoonlijke ervaringen. Zij benadrukt de ernst van deze cijfers: “Deze resultaten zijn zorgwekkend. Sepsis is een van de grootste stille killers wereldwijd en kan dodelijk zijn als het niet snel genoeg wordt herkend en behandeld. Elk uur telt. Het gebrek aan kennis en bewustwording over deze ziekte kan letterlijk levens kosten. Door te focussen op preventie en vroegtijdige diagnose kunnen we veel sterfgevallen voorkomen.”

Hoewel de kennis over sepsis in België laag is, bleek uit het onderzoek dat bijna driekwart van de Belgen graag meer zou willen weten over sepsis.

Ilse Malfait: “Het is cruciaal dat mensen niet alleen weten wat sepsis is, maar ook de ernst van de aandoening begrijpen. Twee derde van de bevraagden denkt ten onrechte dat er meer verkeers- of borstkankerslachtoffers zijn dan sepsisdoden, wat een verkeerde inschatting van de risico’s met zich meebrengt. We moeten dringend het bewustzijn over sepsis vergroten, om ervoor te zorgen dat mensen tijdig hulp zoeken.” 

Brede nationale sensibilisering is dringend
Naar aanleiding van een eerdere communicatiecampagne van Sepsibel, het boek van Ilse Malfait over sepsis en een Pano-reportage, kwam er eerder dit jaar vanuit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de vraag voor een wetenschappelijk rapport omtrent een nationaal sepsisplan. Een expertgroep onder leiding van professor Erika Vlieghe, infectioloog aan het UZA en de UA, stelde enkele maanden geleden een rapport op met richtlijnen voor vroegtijdige herkenning en behandeling van sepsis, evenals voorlichting en preventie.

Een doeltreffende aanpak van de sepsisproblematiek vereist de invoering van een nationaal plan met krachtlijnen die niet alleen preventie en voorlichting omvatten, maar ook richtlijnen voor vroege diagnostiek en behandeling, bewustzijn zowel bij gezondheidsmedewerkers als het brede publiek, permanente bijscholing voor medewerkers in de zorgsector, nazorg en ondersteuning van de patiënt en onderzoek en evaluatie”, aldus professor Erika Vlieghe.

Ilse Malfait wijst erop dat de bevindingen van het iVOX onderzoek het belang van een nationaal plan onderstrepen én dat brede sensibilisering dringend is: “Het voorstel dat eerder dit jaar werd gepresenteerd door professor Vlieghe en haar team biedt een solide basis voor de aanpak van sepsis in België. Verdere actie is echter nodig om de aanbevelingen uit dit plan om te zetten in concrete acties die de strijd tegen deze sluipmoordenaar opvoeren. Wij hopen dat er snel een nationaal sepsisplan wordt geïmplementeerd, zoals in 2017 door de WHO werd aanbevolen. Ondertussen doen wij een dringende oproep voor brede nationale sensibilisering die essentieel is om levens te redden. Want eerdere communicatiecampagnes in Vlaanderen hebben geloond, zoals blijkt uit de cijfers.” 

Over het onderzoek:
Het onderzoek werd online uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX tussen 28 augustus en 2 september 2024 bij 2.000 Belgen, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 2,08%. De studie is mogelijk gemaakt door Bemedtech, Biomérieux, BD, Thermo Fischer en Roche.

Over Sepsibel

Sepsibel is een Belgische vzw die zich inzet voor sepsisoverlevenden en familieleden van overleden sepsisslachtoffers. De organisatie werd opgericht door mensen die zelf sepsis hebben overleefd en heeft als doel de bewustwording rond sepsis te vergroten bij beleidsmakers en het brede publiek. Sepsibel richt zich ook op het verbeteren van de psychische, sociale en lichamelijke gezondheid van mensen die sepsis hebben overleefd en hun omgeving.

(1)  Deze cijfers zijn gebaseerd op een gerenommeerde wetenschappelijke studie, exacte tellingen zijn er niet omdat in België sepsis nog altijd niet wordt geregistreerd.